Απολογισμός ή Απολογία;

Με τον τίτλο «ο λαϊκισμός είναι εύκολος αλλά ας δούμε και την πραγματικότητα» η Δημοτική Αρχή του Δήμου Κοζάνης, ενημερώνει και συγχρόνως απαντά:

“Το θέμα των δημοτικών τελών είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται επιπόλαια και ως πεδίο μάχης επικοινωνιακών εντυπώσεων, όπως για πολλοστή φορά επιλέγει να κάνει ο κ. Μαλούτας, σε ένα κείμενο που βρίθει ανακριβειών και αντιφάσεων.

Αξίζει καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως τα δημοτικά τέλη δεν αποτελούν έσοδο που καταλήγει στο ταμείο του οικείου Δήμου για οποιαδήποτε χρήση αλλά είναι ανταποδοτικά και αφορούν μόνο την κάλυψη των εξόδων ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας.

Η αύξηση των δημοτικών τελών για το έτος 2018 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην αύξηση του κόστους της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς από την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας επεξεργασίας το κόστος ανέβηκε από τα 37 ευρώ τον τόνο απορριμμάτων, στα 53 ευρώ τον τόνο.

Ο Δήμος Κοζάνης έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να συμπιέσει τα έξοδα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού χωρίς να μειώσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η συμπίεση αυτή μας επιτρέπει να μην μετακυλούμε όλη την αύξηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα δημοτικά τέλη όπου υπάρχει απορρόφηση 40%.

Έχουμε επιλέξει απολύτως συνειδητά να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί ούτε να αφήνουμε χρέη για το μέλλον. Το ευκολότερο για μας θα ήταν να «κρύψουμε» την αύξηση για να γίνουμε «αρεστοί» και να φορτώναμε σε κάποιους επόμενους χρέη, όπως πολλές φορές η Δημοτική Παράταξη του κ. Μαλούτα έκανε  στο παρελθόν με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Για μας αυτό δεν αποτελεί επιλογή. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός πως παρότι ο Δήμος Κοζάνης παρέλαβε το έτος 2014 χρέος στη ΔΙΑΔΥΜΑ περί τα 700.000 ευρώ σήμερα δεν χρωστάει ούτε μισό ευρώ πέρα από την τρέχουσα τιμολόγηση των μηνών Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2017. Μια ακόμη δική τους οφειλή, από τις δεκάδες οικονομικές εκκρεμότητες που τακτοποιήσαμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ώστε ο Δήμος Κοζάνης, να είναι επιτέλους αξιόπιστος.

Εντύπωση μας δημιουργεί επίσης πως ο κ. Μαλούτας πριν από ακριβώς ένα χρόνο δεν ψήφισε τα δημοτικά τέλη αλλά και τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζοντας τον, ανειλικρινή καθώς δεν προέβλεπε αυξήσεις για να καλυφθεί η αύξηση στο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ φέτος μας εγκαλεί ακριβώς για τον αντίθετο λόγο.

Όσον αφορά την επιχειρηματολογία του κ. Μαλούτα σχετικά με τις λάμπες led νομίζουμε πως τα αποτελέσματα της μελέτης που η δική του Δημοτική Αρχή έκανε, ήταν εμφανή σε όλους, το προηγούμενο διάστημα, όταν η Κοζάνη έφερε το Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο νωρίτερα, με τις λάμπες να αναβοσβήνουν σε όλη την πόλη. Έχουμε προχωρήσει στην αλλαγή της μελέτης σε φωτιστικά  κλειστού τύπου, που εγγυώνται καλή λειτουργιά και σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο όφελος για τους πολίτες.

Εκεί που συμφωνούμε απολύτως με τον κ. Μαλούτα είναι πως το τέλος ταφής θα πρέπει να επιβληθεί άμεσα και για αυτό έχουμε κάνει αλλεπάλληλες δημόσιες παρεμβάσεις καθώς θεωρούμε πως η μη επιβολή του αποτελεί προσβολή στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας. Ένα θέμα που εμείς αναδείξαμε και πετύχαμε προς όφελος όλων των Δυτικομακεδόνων. Tην απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ΣΔΙΤ για την αναμόρφωση των ποσοστών συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου στην αποπληρωμή του έργου της μονάδας.

Κύριε Μαλούτα, οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης δουλεύουν κάθε μέρα σε δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν την πόλη και τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Κοζάνης, καθαρές, στο μέτρο του δυνατού. Το να φωτογραφίζετε μέσα στη νύχτα κάδους ανακύκλωσης στους οποίους συμπολίτες μας αφήνουν απέξω σακούλες για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, ούτε σας τιμά ούτε αποτυπώνει την πραγματικότητα. Αν δεν σέβεστε την αλήθεια, τουλάχιστον σεβαστείτε αυτούς τους ανθρώπους.”

video: https://www.youtube.com/watch?v=6VgA_BwoTXc


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ