Η ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

του Δημάρχου Χανίων, Τάσου Βάμβουκα:

“Στο Φρούριο Φιρκά πριν από 104 χρόνια σηματοδοτήθηκε η ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα, ως αρχή εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης και ελευθερίας για το νησί μας, μετά από πολλούς αγώνες, πολύ αίμα και έπειτα από πολύ επιδέξιες διπλωματικές κινήσεις, τις οποίες προώθησε τότε, πρωτοστατώντας ο εθνάρχης, Ελευθέριος Βενιζέλος, αυτό το μεγάλο τέκνο της Κρήτης.

Ένας άνθρωπος, που μετά από αυτή τη μεγάλη επιτυχία της ένωσης ανέλαβε τον σημαντικό ρόλο εκσυγχρονισμού του ελληνικού κράτους. Γι’ αυτό έχουμε την τιμή να εορτάζουμε, αλλά και το χρέος να θυμόμαστε, να αναστοχαζόμαστε και να φέρνουμε στη θύμηση μας εκείνες τις ιστορικές ημέρες.

Να βγάζουμε συμπεράσματα για τη μεγάλη εθνική επιτυχία, που μας δείχνει τον δρόμο για το πως πρέπει σήμερα να ενεργήσουμε, με αγώνα, με ομοψυχία, αλλά πρώτα από όλα χωρίς λαϊκισμούς, με πολλή σκέψη, σεβόμενοι τη δημοκρατία, τηρώντας τους κανόνες της και προχωρώντας. Αυτό είναι, που θα βγάλει τη Χώρα μας από τη σημερινή κρίση.

Μνημονεύουμε την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα ως πειστικό άλμα της ελληνικής ιστορίας, ως απόδοση δικαιοσύνης μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, ως αρχή εκδημοκρατισμού, ανάπτυξης κι ελευθερίας για το νησί μας. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ένα κράμα πολεμιστή και διανοούμενου, οραματιστή και ρεαλιστή, νηφάλιου διπλωμάτη και εκρηκτικού Κρητικού, υλοποίησε την εθνική επέκταση, κυριαρχία και ενότητα ως ώριμο αίτημα της ιστορικής αναγκαιότητας, εκφράζοντας τους πόθους του κρητικού λαού. Δεν υπολόγιζε το πολιτικό κόστος και κινήθηκε πολιτικά έξω από τις γραμμές του λαϊκισμού.

Ζούμε σ’ ένα ιδιαίτερο, βασανισμένο, ένδοξο κι αδούλωτο τόπο, με βαριά ιστορία. Εμείς σήμερα εδώ με χρέος και οφειλή μέγιστη. Και τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη πάντα επίκαιρα ας μας θυμίζουν αυτό που μας αναλογεί: «Ν’ αντικρίζουμε πρόσωπο με πρόσωπο τη θεά εκείνη, που δεν κάνει χατίρια και δεν κάθεται στα πόδια κανενός, την αγέλαστη και αδάκρυτη θεά, την ευθύνη».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ