Από τα Τρίκαλα, για μια Ελλάδα χωρίς κάπνισμα

Μαζικό και σαφές το μήνυμα κατά του καπνίσματος από τα Τρίκαλα: Οργανωμένα και με στήριξη, ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά και το κάπνισμα να μειωθεί. Αυτό το μήνυμα δόθηκε από τη διπλή δράση που πραγματοποιήθηκε 12.1.2018 στα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με τον Καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της νέας πανελλαδικής έρευνας σχετικά με το κάπνισμα στην Ελλάδα. Πριν από αυτή, σε ειδική εκδήλωση για το κάπνισμα που διοργάνωσε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων το 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, ο κ. Μπεχράκης κάλεσε τους νέους, να πλαισιώσουν τις δράσεις Smoke Free Greece και να υψώσουν τη φωνή τους για «μία Ελλάδα χωρίς κάπνισμα».

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στη «μοναξιά» που υπήρξε, όταν ξεκίνησε η εκστρατεία αλλά και νωρίτερα, με δύο επιστολές στο Υπουργείο Υγείας, για την εφαρμογή του νόμου. Στο μεσοδιάστημα, πάμπολλοι φορείς, στήριξαν ενεργά την προσπάθεια και πλέον «ήρθε να μας συνδράμει ο κ. Μπεχράκης, για να κινηθούμε οργανωμένα για το αυτονόητο, αυτό που ο ίδιος ο κόσμος ζητά» συμπλήρωσε και συνέχισε ο κ. Παπαστεργίου: «Αν μετά από την παρουσίαση των στοιχείων οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και το Υπουργείο Υγείας, δεν κάνουν τίποτε, ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, για όσους είναι έρμαιο του παθητικού καπνίσματος».

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπεχράκης, ως Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής των δράσεων Smoke Free Greece για πρώτη φορά πανελληνίως προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο 2017 από εταιρεία ερευνών, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος. Τα σημαντικά στοιχεία της έρευνας αποτυπώνουν την κοινή γνώμη σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά και την τάση των Ελλήνων να μειώσουν το κάπνισμα τα τελευταία 5 χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 27,1% του πληθυσμού δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει έναντι του 36,7% που είχε καταγραφεί στην αντίστοιχη έρευνα το έτος 2012. Η πτώση αυτή των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία, αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και οπωσδήποτε καταγράφει το μικρότερο μέχρι σήμερα επιπολασμό του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών ήταν 37,9% για το έτος 2009 και 32,5% για το έτος 2014 αποδεικνύοντας μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το έτος 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση κατά 33,3% του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών. Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49% στο διάστημα των ετών 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωση του.

Η έρευνα εστίασε ιδιαίτερα στο θέμα της νομοθεσίας για το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, με το 83,8% να χαρακτηρίζει σαν πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% των Ελλήνων να δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα μας, αποτελεί την μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της, σε παθητικό κάπνισμα. Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας που διεξήχθη σε 13 Περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93% οι Έλληνες πιστεύουν ότι η πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης σε ποσοστό 93,9%, οι δημόσιες υπηρεσίες σε ποσοστό 58,3%, οι χώροι του Κοινοβουλίου σε ποσοστό 54,8%, τα σχολεία σε ποσοστό 45,3% και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις σε ποσοστό 37,5%. Αντίστοιχα, ευθύνη και στις Δημοτικές Αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο Δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους, δεν συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

«Όλα τα παραπάνω» όπως δήλωσε ο κ. Μπεχράκης «καταδεικνύουν ότι η πρωτοβουλία του Δημάρχου Τρικκαίων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο πολιτικός κόσμος της χώρας, καλείται να ακολουθήσει το παράδειγμα των Τρικάλων».