Δήμος Περιστερίου: Ζητούμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό προκειμένου να υπάρξει ακύρωση απόφασης, κατασκευής πολυκαταστήματος, στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου σε συνεδρίαση του 23.1.2018 μετά από διεξοδική συζήτηση, ομόφωνα κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα ενάντια στην κατασκευή πολυκαταστήματος στην Ακαδημία Πλάτωνος, που έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου δηλώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεση του στην δρομολογούμενη κατασκευή και λειτουργία του πολυκαταστήματος Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος. Διαχρονικά με ψηφίσματα, αποφάσεις και υπογραφή στην προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχουμε εκφράσει την αντίθεση μας. Επικαιροποιώντας το τελευταίο ψήφισμα με αριθμό πρωτοκόλλου 25569/26.6.2017:

Στις 9 Μαΐου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως για την κατασκευή του Mall της πολυεθνικής Artume Black Rock στο χώρο του πρώην εργοστασίου Μουζάκη, στα όρια Ακαδημίας Πλάτωνος, Περιστερίου, με εισήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Γεώργιου Σταθάκη.

Η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας τις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων, αγνοώντας τις προτάσεις κατοίκων, καταστηματαρχών και συλλογικών φορέων της Ακαδημίας Πλάτωνος, του Κολωνού, των Σεπολίων, του Περιστερίου και άλλων περιοχών, καθώς και τους πολύχρονους αγώνες τους, υιοθετεί τα επιχειρήματα της πολυεθνικής εταιρείας και αναγγέλλει πως θα υπογράψει «μνημόνιο συνεργασίας» μαζί της, στο όνομα της «οικονομικής ανάπτυξης» και της «ανάδειξης» του αρχαιολογικού χώρου. Όπως είχε κάνει ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γεώργιος Καμίνης, με αντάλλαγμα αντισταθμιστικό φιλοδώρημα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου με προγενέστερες αποφάσεις, έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην ίδρυση του Mall στην περιοχή αυτή διότι λόγω της άμεσης γειτνίασης με το συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο θα πληγεί κατάφορα η τοπική αγορά του Περιστερίου και όχι του Δήμου Αθηναίων, γιατί το Mall στην Ακαδημία Πλάτωνος, σημαίνει:

- Εμπορευματοποίηση ενός παγκόσμιας αξίας πολιτιστικού αγαθού, με την «εμπορική χρήση» του ονόματος της Ακαδημίας στον τίτλο του πολυκαταστήματος Academy Gardens και τη μετατροπή του αρχαιολογικού χώρου σε αυλή του Mall.

- Καταστροφή των μικρών επιχειρήσεων των Σεπολίων, του Κολωνού, του Σκουζέ, του Πλάτωνα, όσων ακόμα επιβιώνουν από την εφαρμογή των μνημονίων. Κτύπημα της εμπορικής αγοράς στο Περιστέρι και τους άλλους γειτονικούς Δήμους, όπως συνέβη στο Μαρούσι και το Χαλάνδρι.

- Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε ένα ήδη επιβαρυμένο κόμβο. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τσιμεντοποίηση απίστευτου μεγέθους.

- Αλλοίωση του χαρακτήρα των γειτονιών, από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τα Σεπόλια.

- Νέα υποβάθμιση που θα φέρει η προσέλκυση και άλλων εμπορευματικών χρήσεων μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας.

Προτείνουμε:

- Πραγματική αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, προστασία και ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής του αξίας, ανοιχτό στους πολίτες και την καθημερινότητα των κατοίκων, που στάθηκαν οι μόνοι ικανοί να διατηρήσουν την ύπαρξη του.

- Ανέγερση του μουσείου της πόλης των Αθηνών. Ο πολιτιστικός πλούτος δεν θα γίνει διαφημιστικό υλικό σε όροφο του Mall όπως το θέλουν τα «αντισταθμιστικά οφέλη».

Πραγματική αναβάθμιση των περιοχών κατοικίας, με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων υποδομών που λείπουν (δρόμοι, αποχέτευση, αθλητικοί και ελεύθεροι χώροι, κοινωνικές λειτουργίες).

- Πολεοδομική ανάπλαση της περιοχής του βιομηχανικού πάρκου ΒΙΟΠΑ που ερημώνει από την αποβιομηχάνιση, με χρήσεις συμβατές προς τα μοναδικά χαρακτηριστικά που προσδίδει ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή. Ενάντια στα σχέδια για κερδοσκοπικές επενδύσεις φούσκες, που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες για σταθερή εργασία.

- Στήριξη των μικρών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής και υπεράσπιση των θέσεων εργασίας σε αυτές.

Ζητούμε:

- Άμεση συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό προκειμένου να υπάρξει δέσμευση του τελευταίου για ακύρωση της εκτέλεσης των αποφάσεων».