Κοινή συνισταμένη όλων η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την αναθεώρηση του "Καλλικράτη"

Την ανάγκη αγαστής συνεργασίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και των ΟΤΑ για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.

Ο κ. Γκοτσόπουλος χαρακτηρίζει ως «μεγάλη τομή στη διοικητική οργάνωση και λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών το έργο για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, που θα αρχίσει εντός του έτους. Για την υλοποίηση του έργου αυτού υπεγράφη πρόσφατα προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και των θεσμικών εκπροσώπων των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, ενώ φορέας υλοποίησης θα είναι η ΕΕΤΑΑ. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι αυτό το πολύ σπουδαίο έργο γίνεται σε πλήρη και απόλυτη συνεργασία του Υπουργείου, με τους Δήμους και τις Περιφέρειες».

Για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» ο κ. Γκοτσόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι «παρά τις όποιες διαφωνίες για επιμέρους θέματα, μπορούν να υπάρξουν κοινές απόψεις κυβέρνησης και αιρετών προκειμένου να πάψει η αυτοδιοίκηση να είναι ο φτωχός συγγενής του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας».

Ως άνθρωπος με θητεία σε δημαρχιακό θώκο (πρώην Δήμαρχος Παλλήνης) πιστεύει ότι «η καθιέρωση της απλής αναλογικής, εάν συνοδεύεται με ασφαλιστικές δικλείδες που θα ενισχύσουν ουσιαστικά την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα». Επιπλέον σημειώνει ότι «η ισχύς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν εξαρτάται μόνο από το εκλογικό σύστημα αλλά και από μια σειρά άλλους παράγοντες».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ μιλά ακόμα για την «επέκταση του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, για τις αλλαγές στις προδιαγραφές λειτουργίας των παιδικών σταθμών των Δήμων, καθώς και για τα προγράμματα ενίσχυσης των ΟΤΑ για την αναπτυξιακή και οργανωτική λειτουργίας τους».