ΠΟΕ ΟΤΑ: Με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιστρέφει η χώρα μας, στην εποχή της «Βιομηχανικής Επανάστασης»!!!

Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ ο Πρόεδρος Νίκος Τράκας και ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Γιάννης Τσούνης, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δεχθούν την απαξίωση και την υποβάθμιση τόσο του ρόλου των παιδαγωγών όσο και των δημοτικών παιδικών σταθμών και καλούν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση σε σχέση με τις εξελίξεις, καταγγέλλοντας:

“Συνεχίζεται συντονισμένα και με αμείωτη ένταση από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η επίθεση στον θεσμό των παιδικών σταθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με κεντρική κατεύθυνση να μετατραπούν από χώρους προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, σε χώρους «parking» παιδιών. Ταυτόχρονα επιχειρείται η αυθαίρετη περιστολή και κατάργηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων παιδαγωγών των δημοτικών παιδικών σταθμών και των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ.

Ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ενεργώντας κυρίως ως διεκπεραιωτής «συνδικαλιστικών συντεχνιακών» αιτημάτων και αγνοώντας επιστημονικά δεδομένα και την διεθνή εμπειρία, «δεσμεύτηκε» πως στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, θα υποβαθμίσει τόσο τα πτυχία όσο και τα επαγγελματικά δικαιώματα των παιδαγωγών των δημοτικών παιδικών σταθμών.

Δεσμεύτηκε για την μετονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και την προσθήκη του όρου «φροντίδα» γυρνώντας τον θεσμό της προσχολικής αγωγής της χώρας μας, στην εποχή της «Βιομηχανικής Επανάστασης»!!! Αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την ΠΟΕ ΟΤΑ μέλη της οποίας είναι οι παιδαγωγοί των δημοτικών παιδικών σταθμών όλης της χώρας, όσο και τους καθηγητές του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής.

Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα πως δεν θα δεχθούμε την απαξίωση και την υποβάθμιση του ποιοτικού παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού έργου που συντελείται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και αναγνωρίζεται από τους γονείς και την κοινωνία. Έχουμε παλέψει και έχουμε αγωνιστεί χρόνια τώρα για την αναβάθμιση του ρόλου τους, προκειμένου σήμερα να μην δεχθούμε να υποβαθμιστεί το έργο στις πλάτες των παιδιών, των γονέων και των εργαζομένων. Δεν θα δεχθούμε τη μετατροπή του παιδαγωγικού προσωπικού σε υγειονομικό προσωπικό που θα παρέχει στα παιδιά... φροντίδα!

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο σχεδιασμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι τελικά η μετατροπή των δημοτικών παιδικών σταθμών σε χώρους φύλαξης, η σταδιακή κατάργηση των δικαιωμάτων πάνω από όλα των παιδιών και μετά των εργαζομένων, που απορρέουν από τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών, με το ωράριο παιδαγωγών, ωράριο λειτουργίας, παύσεις λειτουργίας και σταδιακά η εκχώρηση τους σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Το διαχρονικό αίτημα της ΠΟΕ ΟΤΑ για ενιαία προσχολική αγωγή και ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ. Είμαστε αντίθετοι κατηγορηματικά στη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής ένταξης παιδιών τεσσάρων ετών στα νηπιαγωγεία. Υπερασπίζουμε το δικαίωμα των γονιών να επιλέγουν την δομή που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους, δέσμευση άλλωστε και του ίδιου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Καταγγέλλουμε τον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου και καλούμε άμεσα το εποπτεύον Υπουργείο Εσωτερικών των δημοτικών παιδικών σταθμών και προσωπικά τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, να λάβει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα. Η σιωπή του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών τόσο για την δομή των παιδικών σταθμών, όσο και για τους εργαζόμενους παιδαγωγούς σε αυτούς, μόνο ως υποστηρικτική των θέσεων του κ. Γαβρόγλου μπορεί να εκληφθεί!”