“Μύλος Ξωτικών” μουσειακής ανάδειξης

Καλή πρακτική και καλό παράδειγμα ο Μύλος Ματσόπουλου. Αυτή τη φορά, ως τρόπος διαχείρισης ανάδειξης του ιστορικού αυτού κτιρίου, σε βιομηχανικό και αγροτικό μουσείο. Η ομάδα των επιστημόνων που ανέλαβαν τη μετατροπή του κτιρίου, όπου αυτό το διάστημα «στεγάζονται» τα …Ξωτικά, κλήθηκε να παρουσιάσει τη δουλειά της σε πανελλήνιο επίπεδο.

Συγκεκριμένα, στο 2o πανελλήνιο συνέδριο ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς Euromed 2017. Αυτό πραγματοποιήθηκε 1/3.12.2017 στον Βόλο, σε κτίριο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι επιστήμονες που εργάστηκαν για το πλέον σύγχρονο μουσειακό δείγμα βιομηχανικής και αγροτικής ζωής στην Ελλάδα, παρουσίασαν όλη την πορεία του έργου, έχοντας ως θέμα ομιλίας το «Μύλος Ματσόπουλου Τρικάλων: ένας αλευρόμυλος αφηγείται… αποκατάσταση και μουσειολογική ανάδειξη ενός βιομηχανικού συγκροτήματος». Οι συγκεκριμένοι αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του κτιρίου, στις δυνατότητες που δόθηκαν με αυτή την ανάδειξη και στην ουσία του έργου.

Ο μύλος, μοναδικό κτίριο στην Ευρώπη σε επίπεδο κάθετης κίνησης με υδροστρόβιλο, με ιστορία από το έτος 1885 και εγκαίνια τον Οκτώβριο 2017 διαθέτει τρία επισκέψιμα επίπεδα. Σ’ αυτά, ο κάθε επισκέπτης, είτε μέσω αναπαραστάσεων και μουσειακού υλικού, είτε μέσω της τεχνολογίας, βλέπει, μαθαίνει και θυμάται, την ιστορία ολόκληρων γενεών. Αυτή η ιστορία αποτυπώνεται στη διάρκεια του «Μύλου των Ξωτικών» μόνο στον 1ο και στον 2ο όροφο, καθώς το ισόγειο κατακλύζεται από δωρεάν δράσεις, γλυκές γεύσεις και χριστουγεννιάτικο κλίμα.

Στο πίσω μέρος του, ο μύλος παρουσιάζει το ενεργειακό πάρκο και μια πανέμορφη θέα προς το «Σπίτι του Αι Βασίλη» και τις κορυφές του Κόζιακα. Μόλις τα φεγγαροξωτικά αναχωρήσουν για το «σπίτι» τους, για το φεγγάρι, θα αναμορφωθεί ο χώρος και θα είναι άμεσα επισκέψιμος σε όλους και ειδικά στους μαθητές.