Ο Δήμος Αίγινας βάζει σε σειρά το θέμα δεσποζόμενων & αδέσποτων σκύλων στο νησί

Ο Δήμος Αίγινας αντιλαμβανόμενος τα προβλήματα που δημιουργούν οι αδέσποτοι σκύλοι, ειδικά όταν δημιουργούν αγέλες, συμφωνεί απόλυτα με την διαπίστωση φιλόζωων του νησιού ότι η πηγή του προβλήματος είναι οι ασυνείδητοι ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τους σκύλους τους ή τους αφήνουν να ζευγαρώνουν και εγκαταλείπουν τα κουτάβια. Παρόλο που στην Αίγινα λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικό καταφύγιο αδέσποτων σκύλων, οι εγκαταλείψεις και οι γέννες ιδιόκτητων σκύλων που εγκαταλείπονται, υπερβαίνουν κατά πολύ την ικανότητα του καταφυγίου να τα απορροφήσει.

Μετά από διαβουλεύσεις με φιλοζωικούς φορείς, ο Δήμος Αίγινας έχει καταλήξει ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην αυστηρή εφαρμογή του Ν. 4039/2012 όσον αφορά στην υποχρέωση των ιδιοκτητών σκύλων να προβαίνουν στην ηλεκτρονική σήμανση των σκύλων τους, δηλαδή την ταυτοποίηση του κάθε σκύλου. Το να έχει ένας σκύλος ταυτότητα και να μην είναι ανώνυμος, αποτελεί την καλύτερη προστασία γι’ αυτόν, τόσο από την εγκατάλειψη όσο και από την κακοποίηση.

Ο Δήμος Αίγινας έχει προχωρήσει στην δημιουργία δημοτικού μητρώου σκύλων όπως προβλέπεται από το νόμο. Το μητρώο αυτό θα επιτρέψει επίσης στον οικείο Δήμο να έχει πιο άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες σκύλων του νησιού και καθαρή εικόνα του πληθυσμού των σκύλων στην περιοχή.

Επιπλέον, ο Δήμος Αίγινας δίνει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να προχωρήσουν άμεσα στην ηλεκτρονική σήμανση του σκύλου τους, κληρώνοντας έναν τυχερό κάθε δύο εβδομάδες ανάμεσα στους ιδιοκτήτες σκύλων που είναι εγγεγραμμένοι στο δημοτικό μητρώο σκύλων. Το έπαθλο των 200 ευρώ κάθε δύο εβδομάδες για τους επόμενους 12 μήνες χρηματοδοτείται από ξένο φιλοζωικό οργανισμό.

Στο άμεσο μέλλον, η αστυνομία και το λιμενικό της Αίγινας θα ξεκινήσουν ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι τόσο οι σκύλοι των κατοίκων του νησιού όσο και αυτοί των επισκεπτών, έχουν την προβλεπόμενη από το νόμο ηλεκτρονική σήμανση.


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ