Ντροπή και αίσχος… Βανδάλισαν το μνημείο των Μικρασιατών

Γνωστοί άγνωστοι δράστες προέβησαν 11.1.2018 σε βανδαλισμό του μνημείου Μικρασιατών στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των πόλεων και των χωριών της Μικράς Ασίας. Ο βανδαλισμός ολοκληρώθηκε σπάζοντας και ξηλώνοντας τα μάρμαρα του μνημείου. Αναρωτιέται κανείς, σε τι να αποσκοπούσε, τι να επεδίωκε ο δράστης ή οι δράστες, προσβάλλοντας τη μνήμη των αλησμόνητων πατρίδων και των αδικοχαμένων μικρασιατών.

Για την καταστροφή του μνημείου των Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας, δηλώνει:

“Τραγικές γυναικείες φιγούρες με τα παιδιά στην αγκαλιά ατενίζουν προς το Αιγαίο και αναλογίζονται τι τους περιμένει στη νέα τους γη, αν ποτέ καταφέρουν να φτάσουν μέχρι εκεί.

Δεν υπάρχει πιο αντιπροσωπευτική, πιο γνώριμη εικόνα των τραγικών στιγμών της καταστροφής της Σμύρνης και αυτή την εικόνα διάλεξε ο γλύπτης να αναπαραστήσει στο ορειχάλκινο μνημείο Μικρασιατών, που εγκατέστησε το έτος 1993 στο τρίγωνο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Στα 24 χρόνια που μεσολάβησαν από την εγκατάσταση του, πόσοι από εμάς, διαβαίνοντας από μπροστά του, δεν δακρύσαμε αντικρίζοντας το και αναλογιζόμενοι τα όσα έζησαν, τα όσα ακούσαμε να μας διηγούνται οι παππούδες και οι γονείς μας…

Ήλθε η στιγμή να δακρύσουμε και για την βεβήλωση, την καταστροφή του μνημείου της καταστροφής. Είναι άγνωστο ποιοι την επιχείρησαν και το πιθανότερο είναι πως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Δεν λυπούμαστε για την ίδια την καταστροφή του μνημείου και δεν θεωρούμε ότι το μνημείο βεβηλώθηκε. Οι ήρωες πρόγονοι μας και οι πράξεις τους, παραμένουν αγέρωχοι και μας καλούν να μιμηθούμε το παράδειγμα τους. Βεβηλώθηκαν όμως εκείνοι που το έκαναν, νεαρής ηλικίας προφανώς, που αντί να βαδίζουν μπροστά μαχόμενοι για τα σημερινά τεράστια προβλήματα της χώρας, που θα αντανακλαστούν πάνω στις δικές τους ζωές, προσπαθούν να απαξιώσουν τον ηρωισμό των προγόνων τους.

Και γι’ αυτό πρέπει να δακρύσουμε. Για το περίσσιο θάρρος που δώσαμε ως κοινωνία σε κάποια μέλη της, να μην σταματά μπροστά σε τίποτα. Να μη μπορούν να ξεχωρίσουν το υψηλό και το ιερό, τον σεβασμό στα Θεία και να μην υπάρχει πια μέσα τους η ντροπή και η αναστολή που ξεχωρίζει τον άνθρωπο από τα κτήνη.

Μόνο λύπη...”


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ