«Πεδίο μάχης» το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Σοβαρά επεισόδια έγιναν στη συνεδρίαση 8.2.2018 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όταν κατά δήλωση τους, οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν εισέλθει στην αίθουσα για να υποστηρίξουν την υπογειοποίηση της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ, έργο που συνδέεται με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ συγκρούστηκαν με κατοίκους του Γραμματικού που διαμαρτύρονταν για το θέμα του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Στη συνεδρίαση αυτή του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, είχε εισαχθεί προς έγκριση το έργο της υπογειοποίησης της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ στη Νέα Φιλαδέλφεια, έργο που συνδέεται με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ όμως πρόκειται να γίνει με δαπάνη της Περιφέρειας Αττικής.

Για το λόγο αυτό βρίσκονταν στο χώρο που συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, υποστηρικτές της ΑΕΚ αλλά και παράγοντες της ομάδας. Ταυτόχρονα, σε αυτή τη συνεδρίαση είχαν αποφασίσει να κάνουν μαζική παράσταση διαμαρτυρίας οι κάτοικοι του Γραμματικού, που διαμαρτύρονται γιατί εδώ και χρόνια η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αρνείται να φέρει προς συζήτηση το θέμα του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, έργο στο οποίο είναι αντίθετοι και για το οποίο έχουν κάνει πλήθος κινητοποιήσεις.

Κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση όταν κατά δήλωση τους υποστηρικτές της ΑΕΚ θεώρησαν ότι εξαιτίας της παρέμβασης των κατοίκων του Γραμματικού δεν θα συζητούνταν το θέμα που συνδέονταν με το γήπεδο της ομάδας τους και γι’ αυτό το λόγο επιτέθηκαν στους κατοίκους. Τα επεισόδια έληξαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, όμως η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, διακόπηκε. Το θέμα του Γραμματικού θα συζητηθεί τελικά την 1η Μαρτίου 2018.

Να σημειωθεί ότι παράγοντες Διοίκησης της ΑΕΚ που ήταν παρόντες (Λυσσάνδρου, Μπάγεβιτς, Ασλανίδης) αποχώρησαν λίγο πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια.

Τα περιστατικά σχολίασε με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας, Άρης Βασιλόπουλος, λέγοντας ότι: «Διακόπηκε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που θα συζητούσε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της υπογειοποίησης, ύστερα από επίθεση τραμπούκων σε μέλη της Δημοτικής Αρχής που παραβρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν τις θέσεις του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, Νέας Χαλκηδόνας. Κατά τα άλλα υπάρχει ακόμα ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης».

Για την Περιφερειακή Παράταξη «180° Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» ο επικεφαλής της, Βασίλειος Κορομάντζος, Περιφερειακός Σύμβουλος, Περιφέρειας Αττικής, καταγγέλλει:

"Για μια ακόμη φορά κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, γίναμε μάρτυρες απαράδεκτων συμπεριφορών που έφτασαν μέχρι χειροδικιών. Είναι προφανές, ότι τόσο η Περιφερειάρχης Αττικής όσο και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχουν χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να μετατρέπονται σε αρένα και αποδεδειγμένα πλέον, αδυνατούν να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων.

Σήμερα, κάτοικοι του Γραμματικού ζήτησαν να συζητηθεί αίτημα τους για την διακοπή λειτουργίας του ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις, που τους είχε δώσει η κ. Δούρου καταγγέλλοντας την ασυνέπεια της. Εμείς απλά υπενθυμίζουμε ότι παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της Περιφερειακής Αρχής Περιφέρειας Αττικής για επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, μέχρι σήμερα και αφού έχουν περάσει τρία χρόνια, καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έχει γίνει σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή Περιφέρειας Αττικής, να λάβει μέτρα για να μην επαναληφθούν οι εικόνες ντροπής που ζήσαμε σήμερα. Καλούμε επίσης την κ. Δούρου να εξηγήσει στους κατοίκους της Αττικής, γιατί δεν μπόρεσε να υλοποιήσει την υπόσχεση της για λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων."

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιφέρειας Αττικής, Θ. Σχινάς, αναφέρθηκε για τη μη διεξαγωγή της συνεδρίασης, δηλώνοντας:

"Σήμερα, 8.2.2018 δεν έγινε δυνατή η προγραμματισμένη 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, εξαιτίας επεισοδίων που σημειώθηκαν μεταξύ ορισμένων ατόμων εκ των διαμαρτυρόμενων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Γραμματικό και ορισμένων οπαδών της ΑΕΚ. Καταδικάζω απερίφραστα αυτές τις βίαιες ενέργειες.

Η συζήτηση και η λήψη των αποφάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όπου ακούγονται πάντα όλες οι απόψεις, αποτελεί ύψιστη δημοκρατική διαδικασία για τους πολίτες της Αττικής και ως τέτοια οφείλουν όλοι να τη διαφυλάσσουν και να τη σέβονται.

Επεισόδια σαν αυτά που έλαβαν χώρα σήμερα εντός της αίθουσας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, απομειώνουν τη σημασία του θεσμού, αποδυναμώνουν τη δημοκρατική διαδικασία λήψης των αποφάσεων και δεν υπηρετούν τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως κυττάρου δημοκρατίας. Οφείλουμε όλοι, αιρετοί και πολίτες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για την προστασία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και της τοπικής δημοκρατίας."


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ