Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Ο Δήμαρχος Δελφών, Θανάσης Παναγιωτόπουλος, καταγγέλλει:

«Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Αθανασία Ψάλτη, με την προσωπική στάση της στο θέμα της λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου και Χώρου Δελφών, υπερέβη πλέον τα εσκαμμένα.

Οι δύο τελευταίες ενέργειες της υπήρξαν: α) η παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών 20.11.2017 κατά το οποίο εγκάλεσε τη Δημοτική Αρχή και άλλους Δημοτικούς Συμβούλους, γιατί δήθεν τη στοχοποιήσαμε και β) η έκδοση ανακοίνωσης από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (προφανώς με υποκίνηση, της εδώ Προϊσταμένης) που επίσης μέμφεται τους «τοπικούς παράγοντες» για τον ίδιο λόγο.

Η κ. Ψάλτη, όλο αυτό το χρονικό διάστημα του τελευταίου μήνα, με πολλούς τρόπους στράφηκε κατά της τοπικής κοινωνίας μας, που δικαίως ξεσηκώθηκε για το κορυφαίο αυτό ζήτημα και με επικεφαλής το Δήμο Δελφών, έδωσε τον αγώνα που όφειλε, προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμιση του Μουσείου Δελφών.

Η κ. Προϊσταμένη δεν εκτίμησε ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα επιτρέψαμε να στραφεί το θέμα εναντίον της, αλλά αντιθέτως την προστατέψαμε σε όλες τις επίσημες και δημόσιες τοποθετήσεις μας, καθορίζοντας το πλαίσιο του αγώνα μας σε αυστηρά πολιτικά και όχι υπηρεσιακά πλαίσια, μολονότι ήταν εμφανές (λ.χ. στη συνέλευση των Δελφών 2.11.2017) ότι η τοπική κοινωνία εύκολα θα μπορούσε να εκτραπεί εις βάρος της, αν εμείς δεν απλώναμε προστατευτικό μανδύα.

Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, με συνεχείς δημόσιες τοποθετήσεις της (facebook) η κ. Ψάλτη πολιτικολογεί ανεπίτρεπτα και στρέφεται εναντίον της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δελφών και της τοπικής κοινωνίας, που μάλιστα την έχει πολλαπλά τιμήσει.

Επειδή δεν είναι ανεκτό να παρεμβαίνουν δημόσια υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού στα τοπικά πολιτικά τεκταινόμενα και ειδικότερα στα δημοτικά πράγματα, ζητούμε να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά και να περιοριστεί η κ. Προϊσταμένη στα καθήκοντα της.

Ως εκφραστές της τοπικής κοινωνίας μας, δεν έχουμε σκοπό να ζητήσουμε από κανέναν άδεια για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούται ο ιστορικός τόπος μας, πολύ περισσότερο όταν οι αγώνες μας, δίνονται πάντα με ευπρέπεια, αλλά και με πολιτικό δυναμισμό, γι’ αυτό και φέρνουν αποτελέσματα».


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ