Σε δύο φάσεις οι αλλαγές στον «Καλλικράτη»

«Σε δύο φάσεις θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την πρώτη να ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα και τη δεύτερη, όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει». Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

«Οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» στο θεσμικό πλαίσιο» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης «είναι μία δουλειά την οποία την κάνουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αφορά πάρα πολλά ζητήματα, κυρίως στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της εσωτερικής λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Τα ζητήματα του εκλογικού συστήματος. Είναι μία δουλειά η οποία ακουμπάει και σε αρμοδιότητες και άλλων Υπουργείων, γι’ αυτό θέλουμε να εμβαθύνουμε λίγο σε αυτές τις αλλαγές και να μην πιάσουμε μόνο το θέμα των τίτλων, όπως κάθε φορά γινόταν μέχρι τώρα σε αντίστοιχες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Νομίζω λοιπόν, ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση πάνω σε μία πολύ συγκεκριμένη βάση».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «για πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για αναγκαίες αλλαγές, με εξαίρεση το θέμα του εκλογικού συστήματος, δηλαδή της απλής αναλογικής, για το οποίο, για ευνόητους λόγους από μεριάς κάποιων Δημάρχων. υπάρχουν έντονες αντιδράσεις».

«Βεβαίως» είπε, «μιλάμε για αλλαγές τις οποίες μπορούμε να τις κάνουμε και με βάση τις αντικειμενικές συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην οικονομία και το περιοριστικό πλαίσιο. Γι’ αυτό, αυτή η πραγματικότητα, μας οδηγεί στο να μιλάμε για μία πρώτη μεταρρυθμιστική φάση, την οποία θα ακολουθήσει μία δεύτερη, προφανώς όταν και η κατάσταση στην οικονομία θα το επιτρέπει».


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ