ΔΕΥΑΚ: Τελείωσαν τα ψέματα…

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «ο Τόπος της Ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, καταγγέλλει:

“Από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, διαμαρτυρίες και καταγγελίες πολιτών, πληροφορηθήκαμε ότι ξεβράστηκαν λύματα στη θάλασσα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας, στην Άσπρη Άμμο και σε αρδευτικά κανάλια από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στο Δάτο.

Εδώ και ένα έτος καταθέτουμε στη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας, την ανησυχία μας για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΚ. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας απαντούσε πάντα ότι «όλα λειτουργούν κανονικά». Στις 22 Σεπτεμβρίου 2017 κοινοποιήσαμε επιστολή στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ και στη Δήμαρχο Καβάλας, καταθέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα. Ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης μας είχε απαντήσει ότι «κάποιοι σας πληροφορούν λάθος, όλα λειτουργούν κανονικά».

Η Δήμαρχος Καβάλας και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ προσπαθούν συνεχώς να παραπλανήσουν τους δημότες και «παίζουν» με τη δημόσια υγεία.

Καταθέτουμε στη δημοσιότητα την αξιολόγηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Καβάλας και του Δάτου από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία διαψεύδει τα όσα έλεγαν μέχρι τώρα, τόσο η Δήμαρχος Καβάλας, όσο και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ.

Σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, οι δύο συγκεκριμένες εγκαταστάσεις, βρίσκονται «στο κόκκινο» για το έτος 2016 και το έτος 2017. Εδώ και 2 χρόνια δηλαδή οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων δεν λειτουργούν σωστά, δημιουργώντας σοβαρούς και άμεσους κινδύνους ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών!

Επειδή λοιπόν η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας αλλά και της ΔΕΥΑΚ δεν έχουν πλέον καμία αξιοπιστία, ζητούμε τη σύσταση ειδικής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, με βάση το άρθρο 70 του Ν. 3852/2010 με διαπαραταξιακή σύνθεση και τη συμμετοχή ειδικών εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, για να διερευνήσει σε βάθος τι συμβαίνει με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της Καβάλας και του Δάτου, αλλά και γενικότερα τι συμβαίνει με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας.”