Λάζαρος Κυρίζογλου: «Άλλοι παππάδες έρχονται άλλα ευαγγέλια λένε»

«Οι Δήμαρχοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, αντιδρούν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και να αρχίσει νέος ουσιαστικός διάλογος.

Έτσι, την πλήρη αντίθεση του στο κείμενο του σχεδίου νόμου, που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση, με θέμα «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων» εξέφρασε στη συνεδρίαση 13.2.2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Δήμαρχοι αντιδρούν στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τη δυνητική δημιουργία νέων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία, υποστηρίζοντας ότι «το νέο σχέδιο νόμου δημιουργεί, ειδικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει ολοκληρώσει και υλοποιεί το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, κινδύνους για ανατροπή όλων όσων έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα, που θα επιφέρουν με απόλυτη βεβαιότητα σημαντική καθυστέρηση στην ορθή και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου «αυτό θα συμβεί, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος, σύμφωνα με το άρθρο 1 του νομοσχεδίου να δημιουργηθούν, ανά Περιφέρεια, από ένας μέχρι τρεις ΦΟΔΣΑ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνονται όλες οι προσπάθειες όλων αυτών των ετών, καθίστανται ανενεργοί οι ανανεωμένοι ΠΕΣΔΑ και απαιτείται στην ουσία να γίνουν εκ νέου όλες οι προσπάθειες για τη συγκρότηση Περιφερειακών και Εθνικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων».

Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ακόμη ότι «το νέο νομοσχέδιο βρίσκεται σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και δεν λαμβάνει υπόψη του, τα μέχρι σήμερα επιτυχημένα αποτελέσματα που προήλθαν μέσα από συλλογικές αποφάσεις Δήμων μελών των Περιφερειακών Συνδέσμων.

Την εισήγηση του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του οργάνου, επισημαίνοντας ότι «εφόσον το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που τουλάχιστον δεν εξαιρεί τους υφιστάμενους ΦΟΔΣΑ κρίνεται αναγκαίο να αποσυρθεί και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, της ΚΕΔΕ αλλά και των εκπροσώπων των περιφερειακών ΦΟΔΣΑ».

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου «βρίσκεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Όμως όσα χρόνια λειτουργούμε ως ΦΟΔΣΑ άλλοι παππάδες έρχονται άλλα ευαγγέλια λένε. Απαιτούμε να σεβαστεί η κυβέρνηση την υφιστάμενη κατάσταση. Έγιναν έργα και μελέτες με βάση των ΠΕΣΔΑ. Δεν είναι δυνατόν να πάμε τώρα πίσω» και συνέχισε:

«Και θα πάμε πράγματι πίσω, μόνο αν δημιουργηθούν άλλοι ΦΟΔΣΑ. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση του έργου που πρέπει να εκτελεστεί στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας». Πρόσθεσε ακόμη ο ίδιος, πως «αυτό που ζητάει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας για τους ΦΟΔΣΑ που έχουν ολοκληρωθεί θεσμικά είναι, να εξαιρεθούν και να υπάρξει ειδική πρόβλεψη».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει πως «στην ΚΕΔΕ όπου τέθηκε το ζήτημα, υπήρξαν διαφορετικές θέσεις. Εμείς όμως έχουμε περιφερειακή και αυτοδιοικητική συνείδηση. Δώσαμε μάχες και δεν θα πάμε σε έναν αποσυντονισμό και διάλυση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.